Kurssijärjestäjän muistilista

Tilaisuuden aikana

 1. Ota kurssille mukaan kaikkien niiden henkilöiden puhelinnumerot, joiden kanssa sinulle saattaa tulla tarve olla kurssin aikana yhteydessä. Tällaisia henkilöitä ovat: kurssin kouluttajat, kurssipaikan "talonmies", kuljetusliike, josta kurssilaisten yhteiskuljetus on tilattu, aikatauluneuvonta, sen henkilön yhteystieto, jonka kanssa tarjoiluista on sovittu.
 2. Tarkista, että kouluttajan tarvitsema tekniikka: piirtoheitin, nauhuri, dataprojektori… on paikalla ja toimii. Tarkista, että tilat ovat viihtyisät ja kunnossa. Varmista ennen tilaisuutta, että paikalla on varalamppuja, fläppipaperia, kyniä ja tyhjiä piirtoheittimen kalvoja.
 3. Katso, että kurssipaikalle ohjaavat opasteet ovat kunnossa.
 4. Ota selvää, missä on lähin naulakko, wc, tupakointitila, ruokasali ja kysy tuodaanko kahvit kurssitilaan vai kävelevätkö kurssilaiset kahville ruokasaliin. Kerro tiedot kurssilaisille kurssin alkajaisiksi, niin heidän ei tarvitse ihmetellä samoja kysymyksiä.
 5. Ota vastaan kurssilaiset, kättele ja toivota tervetulleeksi, merkkaa ilmoittautuneiden listaan ketkä ovat saapuneet. Esittele itsesi, kurssin vetäjä, osallistujat, alustajat.
 6. Huolehdi, että aikalaulussa pysytään ja tauoista pidetään kiinni.
 7. Onko sovittu, kuka tekee kurssista muistiinpanot?
 8. Jaa kurssiaineisto.
 9. Varaa mukaan kurssin ohjelma joko kaikille monistettuna, piirtoheitinkalvona tai isona kurssipaikan oveen kiinnitettävänä julisteena, jotta kaikki tietävät mitä seuraavaksi tapahtuu ja missä. Onnistuneisiin kurssijärjestelyihin kuuluu se, ettei kenenkään tarvitse kysellä, milloin on seuraava tauko ja jatketaanko lounaan jälkeen samassa koulutustilassa vai toisessa.
 10. Varaa mukaan ensiapuohjeet ja hätänumero siltä varalta, että joku saa sairaskohtauksen.
 11. Ohjeista siirtyminen ruokailuihin, kerro miten niissä toimitaan, onko pöytiin tarjoilu vai buffet.
 12. Muistuta viimeistä edelliselle tauolle lähdettäessä, että haluat kurssiarvioinnit lopuksi itsellesi.
 13. Jaa lopussa kiitokset kaikille osanottajille siitä, että he ovat tulleet kurssille. Kiitä kouluttajaa ja alustajia. Jaa todistukset.
 14. Kokoa yli jääneet tavarat pöydiltä kurssilaisten lähdettyä.
 15. Sovi kurssipaikan kanssa laskutuksesta. Anna palautetta järjestelyjen sujumisesta.
 16. Muuta muistettavaa - mitä?