Luento

1. Aloita lopusta eli johtopäätöksistä

Ensiksi sinun on ratkaistava, miksi luento tai puhe pidetään. Puhujana haluat edistää tiettyä asiaa tai kiinnittää kuulijoiden huomion johonkin. Tämä jokin on puheesi sanoma tai luentosi johtopäätös. Vaikka puhuisit sen viimeiseksi, kannattaa se suunnitella tai kirjoittaa ensimmäiseksi. Siitä saat hyvän pohjan alustuksen käsittelyosalle, joka puhutaan ennen sanomaa tai johtopäätöstä.

2. Käsittelyosa tulee keskelle

Kun olet määritellyt, miten aiot ilmaista sanomasi, sinun on helppo laatia puheen käsittelyosa. Se tapahtuu vastaamalla yhteen tai useampaan seuraavista kysymyksistä.

3. Laadi nyt alustuksesi alkuosa

Puheesi aloitus voi koostua yksinkertaisesti siitä, että luonnehdit lyhyesti kuulijoille, mistä aiot puhua ja missä järjestyksessä. "Ensiksi puhun siitä, sitten tästä ja vielä on tarpeen tarkastella tätäkin." Lyhyehkön alustuksen sisällöksi riittää hyvin kolme - viisi kohtaa, joita johtopäätös sitten seuraa. Kun selvität heti alkuun, miten monta kohtaa puheeseen sisältyy ja mitä ne käsittelevät, tarjoat samalla kuulijoillesi miellekartan omien ajatustesi maastoon. Läsnäolijat voivat sen avulla helposti seurata ajatusten etenemistä. Puheen aloitus voi olla myös esimerkki, tarina tai vertaus, joka johdattaa kuulijat aiheeseesi. Aloitus valitaan niin, että siitä on helppo siirtyä itse käsittelyosaan.

4. Lisää puhuttelu ja viimeistele lopetus

Viimeistelläksesi esityksesi tarvitset vielä alkuun puhuttelun, jolla tervehdit kuulijoitasi. Yksinkertaisimmillaan puhuttelusi voi olla klassinen "hyvät kuulijat". Se voi olla myös kunnianosoitus sille tilanteelle, jossa puhut: "Hyvät liittokokousedustajat." Puhuttelu pitää aina olla, sillä sen pois jättäminen on epäkunnioittavaa yleisöäsi kohtaan.

Esityksesi loppuun kannattaa suunnitella jokin merkki, josta kuulijasi ymmärtävät, että lopetat tähän. Se voi olla kehotus toimia johtopäätöksen pohjalta. Se voi olla aivan yksinkertaisesti ilmoitus, että alustuksesi päättyy tähän. Luentotilanteissa se on usein lupaus ryhtyä vastaamaan yleisön kysymyksiin tai kommentteihin ellet ole luennon alkupuolella kehottanut esittämään kysymyksiä sitä mukaa kun niitä juolahtaa mieleen.

5. Esiinny luontevasti

Mikäli olet valmistanut luentosi kirjoittamalla kaiken valmiiksi, käy helposti niin, että tekstistä tulee kovin tiivistä ja kirjallista. Sitä voi torjua pitämällä kirjoittaessa mielessä puhekielen väljyyden. Hyvä luento voi syntyä myös siten, että valmiiksi kirjoitettu teksti on puhuttaessa vain varalla olemassa muistin tukena ja itse luento pidetään iskusanalistamaisesta jäsentelystä. Mikäli tuntee epävarmuutta oikeiden sanontojen muistamisessa, ne toki tulee kirjoittaa jäsentelyyn. Kirjoitettua puhetta voi elävöittää katkaisemalla sen silloin tällöin osuudella, jonka puhuu vapaasti. Vaikean käsitteen jälkeen voi helpottaa sanontaa selvittämällä 'mitä se tarkoittaa' tai kertomalla esimerkit vapaasti omin sanoin. Tällöin yleisökin saa tuntea, että puhut heille etkä kädessäsi oleville paperiarkeille..