Kouluttajan eka kerta

5. Yleisön eteen meneminen tapaa hermostuttamaan kokenuttakin kouluttajaa. Huomaat, että vatsanpohjastasi löytyy perhosia. Mitä teet?

Teet huolellisia ennakkovalmisteluja

Päätät onnistua

Kun ryhdyt puhumaan, voit olla varma ainakin yhdestä asiasta: jokainen kuulijoista haluaa sinun onnistuvan. Kuulijat ovat kollegoitasi samasta yhdistyksestä, olet yksi heistä. Heille sinun onnistumisesi on positiivinen signaali siitä, miten hyviä tyyppejä te kaikki yhdessä olette. Sinuun kohdistuva huomio on siten aina positiivista ja innostunutta. Se tukee sinua, jos vain niin sallit.

Toisekseen kaikkia kiinnostaa aihe, kuulijasi haluavat oppia lisää siitä, millainen on tehokas ja toimiva palaveri. Kun keskityt siihen, miten kerrot asiasi, voit unohtaa itsesi ja samalla jännityskin häviää jonnekin. Ja sinähän sitä paitsi osaat asiasi. Osaat sen ainakin tässä tilanteessa paremmin kuin kukaan muu. Mitä paremmin olet sanottavaa asiaasi miettinyt, sen helpompi sinun on puhua siitä luontevasti omin sanoin, olipa tilanne millainen tahansa

Voit siirtyä kohtaan 6.

Positiiviset mielikuvat ovat itseään toteuttavia ennusteita. Ota mielikuvitus avuksesi ja elä tilanne etukäteen mielessäsi niin, että onnistut jokaisessa yksityiskohdassa. Muistele aikaisempia onnistuneita tilanteita, joita kohdallesi on sattunut. Kehu itseäsi. Muista, että jo se, että jännittämisestä huolimatta uskallat mennä puhumaan on iso juttu – se on todellinen ylpeyden aihe, jota voit jälkikäteen makustella moneen kertaan.

Voit siirtyä kohtaan 6.