Kouluttajan eka kerta

4. Nyt olet tehnyt listan asioista, joita haluat sanoa, valinnut niistä tärkeimmän ja pohtinut, minkälaista lähestymistapaa siihen haluat noudattaa. Nyt voit ryhtyä miettimään tarvitsetko jotakin havainto- tai opetusmateriaalia esittääksesi asiasi kuulijoillesi.

Mitä ryhdyt tekemään? PowerPoint dioja/fläppitaulujulisteita/luentomonisteita vai jotakin muuta?

Osa ihmisistä muistaa asioita paremmin kuulemalla, osa näkemällä. Kalvojen, julisteiden tai diojen tarkoitus on antaa osanottajille puhuttavaan aiheeseen liittyen jotakin katsottavaa, jotta he saisivat siitä tukea asioiden hahmottamiseen ja muistamiseen.

Luentomonisteet voivat toimia samoin kuin kalvot/diat, jos jaat ne heti esityksesi alussa. Ainahan piirtoheitintä tai datatykkiä ei ole käytettävissä. Luentomonisteet voidaan jakaa myös siksi, ettei ihmisten tarvitsisi itse tehdä muistiinpanoja vaan he voisivat keskittyä kuuntelemiseen, kun asiasisällön keskeiset osat ovat monisteissa valmiiksi kirjoitettuina.

Siirry nyt kohtaan 5.

Meillä ei ole absoluuttista totuutta, jossa määriteltäisiin, millainen oppimateriaali on missäkin tilanteessa tarkoituksenmukaisinta. Ja vaikka olisi, voisi käydä niin, että juuri sinä olet se, joka keksii uuden, mullistavan tavan tuottaa oppimateriaalia. Jos siis tunnet, että juuri sinun esityksesi paras tukimateriaali on vanha polkupyörä, jonka avulla pystyt selittämään mikä toimii käsiteltävän asian runkona, mikä antaa sille liikevoimaa polkimina, miten saat muutetuksi suuntaa jne… Taluta ihmeessä polkupyöräsi sisään ja ryhdy puhumaan!

Siirry nyt kohtaan 5.