Kouluttajan eka kerta

Kännykkääsi tulee puhelu keskellä työpäivää, kun sinulla on kiire asiakaspalaveriin. Sirkku soittaa ja muistuttaa, että yhdistys maksoi viime kuussa kurssimaksun, kun kävit kurssilla nimeltä "Tehokas palaveri, yhteistyöllä tuloksiin". Sirkku kysyy, suostuisitko pitämään yhdistyksen seuraavassa jäsenillassa pienen luennon tai vastaavan, jossa kerrot muillekin, millainen on tehokas palaveri. Et ehdi puhua pitkään etkä keksi nopeasti hyvää tekosyytä kieltäytyä, joten vastaat myöntävästi.

1. Epävarmuuden ja ahdistuksen tunne iskee vatsanpohjaan. Mietit, mihin ihmeeseen oletkaan mennyt suostumaan. Kouluttajaksi jäseniltaan? Ethän ole ikinä ennen ollut kouluttajana! Kuinka sinua voidaan pyytää, kun ei sinulla ole kouluttajan valmiuksiakaan. On kaksi vaihtoehtoa. Voit joko keksiä erittäin hyvän syyn kieltäytyä puhujapyynnöstä tai voit yrittää selvitä lupauksesta, jonka annoit.

Jos päätät perääntyä ja kieltäytyä kunniasta, peli päättyy kohdallasi tähän. Et epäonnistunut puhujana, mutta et myöskään saanut mahdollisuutta selvittää itsellesi, olisiko sinussa ollut ainesta tähtikouluttajaksi. Kenties tästä olisi avautunut kokonaan uusi luku elämässäsi. Jäit yhtä kokemusta köyhemmäksi. Palaa alkuun.
Kun päätät pysyä sanasi mittaisena ja antaa yhdistyksen sijoittamalle kurssimaksulle vastinetta, voit rauhoitella itseäsi. Kysy itseltäsi, onko joskus sattunut, että olet kertonut jollekulle ihmiselle asian, jota hän ei ole aikaisemmin tiennyt. Kenties olet neuvonut kadulla vieraspaikkakuntalaiselle, miten Linja-autoasemalle pääsee. Ehkä olet työssäsi perehdyttänyt uutta työntekijää selittämällä hänelle, mitä sinä teet ja miten. Sitten sinulla mitä ilmeisimmin on kouluttajan perustaidot. Kaikki nimittäin osaavat kouluttaa – tai voivat ainakin oppia. Ryhdy toimeen!