Kirjoita yleisönosastoon

Yleisönosastoon kannattaa kirjoittaa silloin, kun yhdistys haluaa tuoda tärkeän asian yleiseen tietoisuuteen, saada näkyvyyttä keskeiselle ongelmalle ja/tai vaikuttaa yleiseen kansalaismielipiteeseen.

Yleisönosastokirjoituksen tavoitteena on vaikuttaa lukijan asenteisiin, saada hänet samalle kannalle kuin kirjoittaja. Tavoitteena voi myös olla se, että saat lukijan toimimaan haluamasi ajatuksen puolesta. Miten näihin päämääriin päästään?

  1. Jotta lukija ymmärtäisi, miksi asia josta kirjoitat on tärkeä, hänelle pitäisi osoittaa, mitä ongelmia tilanteessa tällä hetkellä on.
  2. Millaista ratkaisua yhdistyksenne tarjoaa tähän ongelmaan.
  3. Miksi? Perustelkaa mielipiteenne. Voi olla hyvä miettiä valmiiksi myös vastaperusteluja ja pyrkiä kumoamaan nekin.
  4. Mihin johtopäätökseen edellä sanotusta tullaan.
  5. Millaisen toimenpide-ehdotuksen haluatte antaa? / Miten vetoatte lukijaan, jotta hänkin toimisi asian puolesta?

Jotta lukija ei tukahtuisi asiamäärän alle, kannattaa käsitellä aina vain yhtä ongelmaa yhdessä mielipidekirjoituksessa. Ääripäät ovat pahasta, liian lavea kuvailu vaikuttaa jaarittelulta, liian niukka ja kireä käsittelytapa ei vetoa lukijan omatuntoon.

Muista, että otsikko joko herättää kiinnostuksen tai sammuttaa sen. Hauskat ja muistiin painuvat otsikot ovat tehokkaita kirjoituksessa, joka pyrkii vaikuttamaan.

Valitse lehti aiheesi mukaan. Paikallislehden mielipidepalstalle ei kannata kirjoittaa analyysia maailmanpolitiikasta. Valtakunnallisesti ilmestyvän lehden lukijat eivät puolestaan välttämättä ole kiinnostuneita kotikulmiesi katuvalaistuksesta.